BejelentésDONA Kuty-A-kadémia Csömör
És felelősséggel tartozol Ha számít rád egy hű barát

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Lehet hogy beteg kutyám?

Ha betegségre gyanakszunk...

Ha az a gyanúnk, hogy állatunk beteg, akkor nagyon fontos, hogy feltétlenül szedjük össze gondolatainkat a közelmúlt történéseiről (főleg ha hirtelen megbetegedésről van szó). A beteg kutya viselkedése megváltozik, sokat alszik, sokat fekszik. Nem jön elő, nem lehet vele játszani. Munkát végző kutyáknál feltűnhet az is, hogy nem, vagy nem szívesen dolgozik, lemarad, nem jelez, nem ugat. Betegségre utal, ha az állat nem eszik, vagy nem iszik, esetleg mindkét tünetet tapasztaljuk. Hányás, hasmenés, köhögés, orrfolyás, szemváladékozás is mutatkozhat. Nehezítetté válhat a légzése, felfújódhat a hasa. A több napja, esetleg már 1–2 hete tartó betegségek a kondíció romlását eredményezhetik, magyarul az állat lefogy. Ezzel szinte mindig együtt jár a szőrzet változása, ami ilyenkor fénytelenné, borzolttá válik. Egyes betegségek esetében a test egyes részein kinövéseket, dudorokat, megvastagodásokat észlelhetünk, amelyek megtapintva fájdalmat váltanak ki. Megváltozhat a mozgás, sántítást tapasztalhatunk, esetleg valamelyik végtagját egyáltalán nem teszi le a földre az állat.

A feltűnő levertség, bánatos viselkedés és étvágytalanság leggyakoribb oka a lázas állapot! Ezt több dologról feltételezhetjük: meleg az állat hasa alja, száraz az orra, meleg a lehelete, szívesebben fekszik a kövön, sokat remeg. A testhőmérsékletet a végbelébe dugott hőmérővel lehet megmérni. A normális érték 38–39°C között van. Kb. 39,3°C-ig beszélünk hőemelkedésről, e felett lázról van szó. Ha lázat tapasztalunk, kutyák esetében adjunk a testnagyságtól függően fél – egy Algopyrin tablettát. Ha kb. fél óra múlva nem tapasztalunk kedvező változást, célszerű állatorvoshoz fordulni.

Ha az a gyanúnk, hogy állatunk beteg, gondoljuk át, hogy mit és mikor evett, illetve ivott utoljára, merre jártunk vele, mihez juthatott hozzá. Jó, ha tudjuk, hogy milyen „produkciói” voltak: milyen volt a vizelete és a széklete. Ha hányást vagy hasmenést tapasztaltunk, akkor figyeljük meg ezeknek a jellemzőit is: színét, szagát, összeállóságát, nézzük meg mi van benne! Ezek az információk azért fontosak, mert a vizsgálat előtt az állatorvos biztosan meg fogja ezeket kérdezni, jó tehát, ha nem ott kell hirtelen összeszedni ezeket az adatokat
!

A forró és száraz orr, a szőrzet megváltozása, tudatos elrejtőzés, kedvtelenség, ijedősség, szokatlan nyugtalanság, erősebb vinnyogás vagy vonyítás, étvágytalanság, fáradékonyság, harapós kedv - e tünetek közül bármelyik figyelmeztetés, hogy a kutyának valami baja van. Minél jobban ismeri valaki a kutyáját, annál gyorsabban megállapíthatja a normális állapottól vagy viselkedéstől való eltéréseket. De nem kell azonnal állatorvoshoz szaladni, mert a legtöbb tünet - különösen ha önmagában jelentkezik - ártalmatlan rosszullétnek is lehet a megnyilvánulása. De ilyenkor gondosan figyelni kell a kutyát, és ha a tünet erősödik vagy más rendellenességgel párosul, akkor haladéktalanul intézkedni kell.

A kutyának bármilyen erős lihegése és - mint többnyire lenni szokott - kilógó nyelve nem betegség tünete.
Nagy hőségben vagy megerőltetéskor hőszabályozásra volna szükség, de erre a kutya bőrfelülete nem alkalmas. Mivel nincsenek verejtékmirigyei, a kutya izzadni nem tud, ezért lihegni kénytelen.

A hányás önmagában általában még nem betegség.
A kutyánál könnyen megy a hányás, kivált ha sokat és mohón evett. A kihányt ételt gyakran rövid idő után ismét megeszi. Ha a kutya mélyen lehorgasztott fejjel, kúszva jár-kel, öklendezik, számíthatunk arra, hogy rövidesen hányni fog, tehát igyekezzünk vele mielőbb ki a szabadba.

A kutya szokatlanul száraz és forró orra valami betegségnek lehet az előjele.
Mivel azonban ez a jelenség alvás vagy megerőltető munka után, nagy hőségben, sőt száraz földben való turkálás következtében, néha pedig a tüzelő szukánál is előfordulhat, mielőtt az állatorvoshoz szaladnánk, figyeljük egy ideig, mert lehet, hogy rövidesen ismét hideg és nedves tapintású lesz az ijedelmet okozó orr, ahogy az az egészséges kutya orrához illik.

Ha csakugyan okunk van betegségre gyanakodni, mérjük meg a kutya hőmérsékletét.
A hőmérés technikája: A lázmérő valamilyen síkosítóval ellátott hegyét kb. 3 cm mélyen bedugjuk a kutya végbélnyílásába. (Hagyományos lázmérőt 3-4 percig tartsunk bent.) Közben, amit feltétlenül a falkavezértként tisztelt gazda végezzen, a kutyát le kell fogni. A kutya normális hőmérséklete 37,4-39 C között ingadozik. Ha a hőemelkedés meghaladja a 39,3 C fokot, állatorvoshoz kell fordulni.

Ha úgy érezzük, hogy kutyánk viselkedése és állapota komolyabb megbetegedésre enged következtetni, haladéktalanul vigyük állatorvoshoz.
Mint amikor emberről van szó, a laikus a kutyáról se akarja maga megállapítani a diagnózist. A különböző feltevések és téves elképzelések sok bajt okozhatnak. A betegség felismeréséhez, kezeléséhez és gyógyításához feltétlenül szakmai tudás és gyakorlat kell.

A szem és az orr nyálkás vagy gennyes folyása, a hastájon megjelenő gennyes hólyagocskák, a forró, száraz orr, az étvágytalanság, erős szomjúság, bágyadtság, és mindezen felül még a láz is azt jelenti, hogy a kutyát haladéktalanul állatorvoshoz kell vinni, mert a tünetek szopornyicára utalnak.
A szopornyicás kutyát többnyire nem lehet megmenteni. Legjobb a betegséget megelőzni a védőoltással. A szopornyica nem "gyermekbetegsége" a kutyának. Bár főként a fiatal kutyák kapják meg, a kifejlett kutya megbetegedése sincs kizárva.

Ha a kutyán a következőkben felsorolt tünetek jellegzetes megnyilvánulását észleljük, veszettségre gyanakodhatunk és azonnal állatorvoshoz kell vinnünk:
A kutya kedvtelen, ingerlékeny, ijedős, szeszélyes, levert, étvágytalan, ugyanakkor megrág különböző élvezhetetlen tárgyakat. Gyenge fényhatásra is érzékenyen reagál, járása ingadozó, harapós, igyekszik elszökni, vonyítva ugat, a betegség végső stádiumában pedig az egész hátsó test és az alsó állkapocs megbénul. Az állatok veszettsége gyógyíthatatlan betegség. Veszettség a legtöbb vadállaton, háziállatokon és az emberen is felléphet. A kutya ezen oltása a legfontosabb és minden évben kötelező!

Erős viszketegség és ennek következtében gyakori vakaródzás rühre enged következtetni.
Ezt a betegséget atkák okozzák, következményeként a kutya testén felszaporodott, sebes foltok keletkeznek. A kezelés és gyógyítást bízzuk az állatorvosra. A rühes kutya használati tárgyait alaposan fertőtleníteni kell!

A kötőhártya-gyulladást vagy a szem hurutos megbetegedését gennyes vagy vizes folyás jelzi.
Ezt a betegséget gyakran huzat okozza. A szem öblítése kamillafőzettel többnyire gyors gyógyulást eredményez. Ha a szemen folyást észlelünk, ajánlatos a kutya hőmérsékletét megmérni, mivel ez a szopornyicának is egyik tünete. Kétes esetben vizsgáltassuk meg a kutyát állatorvossal.

Ha a kutya sűrűn rázogatja a fejét, mégpedig olyan erősen, hogy a hosszú fülek csak úgy csattognak, valószínűleg fülgyulladása van.
Ilyenkor a külső füljárat gyulladásos. A fül rendszeres ápolásával általában megelőzhetjük a gyulladást. Ha ennek ellenére bekövetkezik, jobb, ha állatorvoshoz visszük és vele végeztetjük el a szükséges kezelést.

Szokatlanul gyakori vagy sűrűn elcseppentett vizelés hólyaghurutnak a jele.
Ennek oka lehet: hideg fekhely, hosszabb várakozás a szabadban.

Szorulás esetén szárított élesztőt keverünk a kutya ételébe vagy külön egy kis falat sörélesztőt nyeletünk le vele.
Friss sörélesztőt ne keverjünk a kutya ételébe, nehogy megerjedjen tőle. Az élesztő működésre serkenti a bélflórát, így rövidesen ismét helyreáll az egészséges, normális emésztés.

Hasmenés esetén széntablettát vagy zsályateát adjunk a kutyának.
A szenet a szokásos, kereskedelmi széntabletta formájában adjuk, az ételébe belekeverve. Ajánlatos ezenkívül egy böjtös napot is beiktatni. Ha a hasmenés gyakrabban megismétlődik, a táplálék összetételét meg kell változtatni.

Bélelzáródás esetén azonnal állatorvoshoz kell fordulni.
A bélelzáródást hányás, az emésztés teljes szünetelése és fájdalmas görcsök jelzik. De valamilyen emészthetetlen tárgy (pl. gumidarabka, műanyag kolbászhéj, kő vagy bőrdarabka) is előidézheti, ha a gyomorba kerül.

Ha a kutya feltűnően gyakran szomjas, erősen lefogy és a hátán krónikus ekcéma keletkezik, a vese megbetegedéséről lehet szó.
A betegség feltétlenől állatorvosi kezelést tesz szükségessé. Elkerülhetjük, ha a kutyának nem adunk sós és fűszeres ételt, rendszeres mozgási lehetőséget biztosítunk számára.

Ha hirtelen lépnek fel súlyosabb betegségre valló tünetek, mérgezés lehetőségével kell számolnunk.
Vigyük a kutyát azonnal állatorvoshoz!


A gyógyszerek beadása

A folyékony gyógyszert a szájszögletből csurgatjuk a garatba.
Bal kézzel átfogjuk a kutya felső állkapcsát, megemeljük a fejét és a szájszöglet foghíjába dugjuk az adagolót. Majd nyelésre késztetjük a kutyát vagy az orra befogásával, vagy a garat enyhe masszírozásával.

Ha a kutya a folyékony gyógyszert kihányja, az újabb beadás előtt valami sűrű pépet etetünk vele. A zab vagy rizsnyák nyugtatólag hat a gyomorra. A kutyánál általában elég gyakori és könnyen is megy a hányás, így szabadul meg mindentől, amit nem tud megemészteni vagy ami nem ízlett neki.

A por alakú gyógyszert kenőmájasba ágyazzuk.
Kis gombócot csinálunk, vigyázva arra, hogy a por a májkrémmel teljesen körül legyen burkolva. Nem árt, ha először egy-két "töltetlen" gombócot dobunk a szájába, és miután ezeket gyanútlanul lenyelte, az utolsónak adjuk a gyógyszert rejtő falatot.

A tablettát jó mélyen lenyomjuk a kutya torkába.
A kutya felső állkapcsát ún. "madárfogással" összeszorítjuk, a gyógyszer bedugása után pedig jól befogjuk az egész pofiját, ugyanakkor a másik kezünkkel néhányszor végigsimítjuk a torkát, hogy nyelésre serkentsük. a pofiját csak akkor engedjük el, ha már lenyelte a gyógyszert
.

Kullancsok:

A kullancsok apró ízeltlábú rovarok, amelyek emberek, kutyák, macskák, lovak véréből táplálkoznak.
Fűves területen élnek, majd az arra járó állatra ugrálnak. A kutya lábáról kapaszkodnak fel a testére, ahol elkezdenek "tevékenykedni".
A kutya bőrébe harap, majd szívja annak vérét. Miután jóllakott a többszörösére duzzad, majd elengedi a kutyát, és lepottyan.
Nagyon fontos a kutya napi átvizsgálása, főleg séták után. Amennyiben kullancsot találunk, fontos mielőbb eltávolítani.
Ehhez kapható állatorvosnál,vagy állatfelszerelés üzletben kullancs-kanál, illetve csipesz. A bőrhöz legközelebb megfogjuk az élősködőt
 és kicsavarjuk az állatból. Ha véletlen a kullancs feje beleszakad a bőrbe, az nem nagy gond, ritkán szokott kissebb gyulladást okozni.
Sajnos többféle betegséget okozhat akár egyetlenegy kullancs is, amelyet nehéz kezelni.
-Babézia
-Lyme-kór


Lyme-kór: Tünetei:láz, étvágytalanság, levertség, ízületek fájdalmassága, bénulás. Amennyiben hamar észrevesszük a betegséget, és állatorvos elkezdi kezelni,kéthetes gyógyszerkúrával enyhíthetőek a panaszok, és gyógyítható az állat.
Fontos a kullancsok ellen védekezni, nyakörvekkel, cseppekkel, spraykkel, ultrahangos szerkezettel csökkenthető az állat kullancsinváziója, de mindenképpen fontos a napi fésüléskor, az átvizsgálás is!

Babézia: Okozója: Babesia canis
Tünetek:fáradékonyság, magas láz (40-42 Celsius), változó hőmérséklet (hol normális, hol magas), súlyos esetekben: vérfestékvizelés, a kutya nyálkahártyája (szájában pl., az ínye, kifehéredik, majd sárgássá válik). A baj okozója egy vörösvérsejtekben élő véglény (egysejtű parazita):A kullancs fertőzött vért szív, (a nőstény kullancs a petéinek átadhatja a kórokozót) majd vérszíváskor fertőzi meg a kutyát. A babesia a vörösvérsejteket rombolja szét.
Amennyiben hamar állatorvoshoz kerül a kutyánk, akkor még néhány injekció, illetve gyógyszerrel kikúrálható a betegség.
Ha már a véres vizelet is jelen van, az már súlyosabb, nehezebben kezelhető a kutyusunk, infúzióra is szüksége van, hogy a veséit átmossák. Használjunk kullancsírtó szereket, amellyel ugyan teljesen nem tudjuk a bajokat megelőzni, de kicsit visszaszoríthatjuk a kullancsok számát! Fontos még a kullancs mihamarabbi eltávolítása.

Néhány szó a szembetegségről 

Nagyon érdekes tájékoztató füzetet találtam , melyet most szeretnék megosztani mindenkivel.( Ha a lenti képgalériában a képre kattintunk olvasható méretűvé válik a szöveg is)

  Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!